Prelude – Hoe DLR ooit begon

“Het is 8 april 2005 als Reinier Geradts bij de Kamer van Koophandel zijn handtekening zet onder de oprichtingsakte van DLR Adviesgroep B.V. De ‘adviesgroep’ bestaat op dat moment uit welgeteld één persoon en was gevestigd in de werkkamer van Reinier in zijn toenmalige woonplaats Hellevoetsluis. Dezelfde plek als waar hij 4 jaar eerder vele uren doorbracht voor zijn studie bedrijfskunde en de laatste maanden werkte aan projecten voor zijn allerlaatste werkgever ThyssenKrupp Liften. En waar hij het weekend daarvoor nog tot diep in de nacht had gesleuteld aan een arrangement voor zijn koor.

Interlude – Wat eraan vooraf ging

Wie Reinier goed kent, weet dat hij voorbestemd was om organist/pianist/dirigent te worden:

“In 1984 ben ik, naast mijn werk bij Schindler Liften in Den Haag gestart met de opleiding ‘Koordirectie’ aan het conservatorium in Rotterdam. Daarnaast volgde ik lessen voor kerkorgel en piano. Wat ik hier leerde had alles te maken met het vinden van harmonie, balans, het herkennen van dissonanten en uiteraard met leiderschap. Het plaatsnemen achter een immens kerkorgel geeft je een vrijwel niet te omschrijven gevoel; ook van verantwoordelijkheid. Van heel klein en naar groot en krachtig. Ondersteunend waar gevraagd en bepalend waar nodig. Het als dirigent begeleiden van meerdere koren gaf eenzelfde beleving. Van klein (jeugd en kleine gezelschappen) naar groot (volwassenen en grote koren). Tijdens repetities was ik begeleidend en ondersteunend, bij een concert veelal sturend en bepalend. Het toewerken naar het ‘moment suprême’ is een fantastische ervaring voor het koor én de dirigent.”

De keuze om zijn werk voort te zetten bij Schindler – en geen professionele carrière op te bouwen in de muziek, lijkt onlogisch.  Maar leidinggeven aan een organisatie heeft veel weg van het dirigeren van een koor. Echte techneuten zijn minstens zo gepassioneerd over hun werk als menig koorlid. Wat dat betreft zijn lift- en roltraptechnici uniek in hun soort; gek op het product. Het is Reiniers stellige overtuiging dat de branche zuinig moet blijven op z’n vakmensen. Want de installaties die worden gemaakt zijn vandaag de dag vaak technisch zó goed dat ze met gemak vele jaren meegaan, maar de aanwas van nieuwe lift- en roltrapspecialisten neemt al jaren af.

“Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de branche waarin ik als professional ben opgegroeid. Ik vind dat we te weinig vooruit denken en samen werken aan oplossingen voor morgen. Het woord ‘samenwerken’ heeft überhaupt nog steeds een vieze bijsmaak. Maar als het goed is hebben we daarvan geleerd en zouden we nu juist samen moeten optrekken. Door een positie te kiezen  tussen de installateur én de klant proberen we de verbindende factor te zijn en houden we alle partijen wakker.”

Postlude – Onze boodschap gaat niet over techniek

 Of zijn muziekachtergrond en vooral zijn werk als dirigent – hebben bijgedragen aan het succes van DLR is eigenlijk een overbodige vraag. Zoals Reinier sturing geeft aan het bedrijf, zo staat hij ook voor zijn collega’s. Tijdens een concert is er immers geen ruimte voor vage aanwijzingen. Het moet glashelder zijn als je wilt dat er nú iets gebeurt.

“Diezelfde helderheid is onmisbaar ook in ons werkveld. Uiteindelijk gaat ons werk niet over liften of roltrappen of automatische deuren en gevelonderhoudsinstallaties. Nee, het gaat over miljoenen mensen die zich dagelijks veilig in en door gebouwen moeten kunnen bewegen. Daar kun je heel ingewikkeld over doen, maar dan gebeurt er uiteindelijk niet wat je wilt dat er gebeurt.

En hoe technisch ons werk ook is, het is belangrijk om in ons achterhoofd te hebben voor wie we het doen en met wie. Daarom gaat onze boodschap over mensen. Over veiligheid, vertrouwen en duurzame klantrelaties en streven wij in alles wat wij doen, naar samenwerking en een gezonde balans tussen mens, techniek en commercie."

Nieuws

dinsdag 31 augustus 2021

Aanvulling directie van DLR Adviesgroep / Eurlicon

Met ingang van heden is Eric Verwey toegetreden tot de directie van onze organisaties DLR Adviesgroep BV en Eurlicon. Eric was oprichter van Verwey... Lees meer
donderdag 1 april 2021

Zonnepanelen aan (laten) brengen op je dak? Bepaal de juiste dakveiligheid conform de arbeidshygiënische strategie.

Bij dakveiligheid wordt vaak direct gedacht aan ankerpunten en lijnsystemen op het dak. Maar de Arbowet omschrijft duidelijke stappen die gevolgd m... Lees meer